Appende fietsers

dinsdag 03 februari 2015

Minister Schultz van Haegen heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over haar onderzoek naar de mogelijkheden om appende fietsers aansprakelijk te stellen als ze ongelukken veroorzaken.

Dit schrijft de minister in een brief aan de Kamer.
 
Het zou gaan om eventuele aanpassing van artikel 185 van de Wegenverkeerswet, waarin de speciale bescherming van ‘zwakke verkeersdeelnemers’ bij een aanrijding met een ‘sterke verkeersdeelnemer’ is geregeld.
 
De kern van dit artikel is dat de automobilist verplicht is om bij een verkeersongeval de schade van anderen (niet-automobilisten) te vergoeden, behalve als het ongeval aan overmacht te wijten is.
 
Bepalen welke gedragingen hebben bijgedragen aan het ongeval is maatwerk. Daarom is het huidige art. 185 ook algemeen geredigeerd en bevat het geen verwijzingen naar specifieke gedragingen, aldus Schultz.
 
‘Smartphonegebruik, zowel bij automobilist als fietser, kan bijdragen aan ongeval. Dit geldt echter evenzeer voor rood licht negatie, zonder verlichting fietsen en snelheidsovertredingen. De mogelijkheid om schade te verhalen bij fietsers die dit gedrag vertonen is er nu ook al’, aldus minister Schultz. Ze is er daarom geen voorstander van om specifieke gedragingen, zoals appen op de fiets, in art. 185 WVW op te nemen. ‘Dit zou ertoe nopen om in dit artikel een uitputtende opsomming van specifieke gedragingen te geven die een uitzondering op het aansprakelijkheidsregime rechtvaardigen. Zo’n wijziging zou er niet toe leiden dat er meer schades verhaald worden. De huidige tekst biedt voldoende mogelijkheden.’

Bron: Rijksoverheid | 3 februari 2015 (klik hier voor het originele bericht)

Schadetax gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.