Verkeersveiligheid serieuze taak

vrijdag 31 juli 2015

Verkeersveiligheid serieuze taak voor verzekeraars

Een stekker in je auto die je rijgedrag registreert: rijd je veilig dan krijg je korting. Fijn voor de bestuurder, maar ook voor de verzekeraar en de maatschappij, want netter rijgedrag betekent minder schadelast en een veiliger situatie op de weg. En zo zijn er veel meer voorbeelden van hoe verzekeraars werken aan verkeersveiligheid.
Verzekeraars zijn een bij uitstek geschikte partij om een bijdrage te leveren aan verkeersveiligheid. Door de schademeldingen die zij registreren hebben ze kennis van het aantal en type schades en inzicht in omstandigheden die gevaarlijk kunnen zijn voor weggebruikers – denk aan sneeuw of regen. Tegelijk kunnen ze verzekerden ‘beïnvloeden’, bijvoorbeeld door korting te geven op de premie als iemand lange tijd schadevrij rijdt.
 

Veel van de verzekeraars zetten de kennis die zij hebben in voor preventie. Zo geven onder meer Allianz, ZLM en a.s.r. desgevraagd aan in nieuwsbrieven, op social media en via de website tips te geven voor veilig rijgedrag. Allianz benut daarbij ook de nieuwe technieken. Thom Mallant: “Wij bieden bijvoorbeeld ook een ‘WeatherSafe app’ aan. Gebruikers ontvangen dan waarschuwingen voor slecht en extreem weer. En we bieden meer apps die veilig rijden stimuleren.” Transportverzekeraar TVM werkt via een veiligheidsplan aan groter risicobewustzijn binnen organisaties. Vanuit dit plan organiseren zij ook de manifestatie ‘Ridders van de weg’ waarbij chauffeurs een onderscheiding kunnen krijgen voor schadevrij rijden.
 

ZLM zet vooral in op trainingen. Zo ondersteunt de maatschappij Trials, een eendaagse rijvaardigheidstraining voor jongeren van 18 t/m 27 jaar die in het bezit zijn van een rijbewijs B. Onderzoek toonde al aan dat deze groep minder brokken maakt dan jongeren die het programma niet hebben gevolgd. Het succes smaakt naar meer. Zo doet ZLM nu ook een pilot met een training voor rijden met een caravan.
Het Verbond probeert haar leden zoveel mogelijk te ondersteunen bij dit soort activiteiten. Een van de voorbeelden is het eerder genoemde Trials, ooit gestart op initiatief van het Verbond. In 2014 heeft het Verbond opnieuw toegezegd het programma te ondersteunen tot 2017. Hiervoor sloten alle betrokken partijen een Safety Deal. En een ander voorbeeld is de Safety Deal STAR, om de registratie van verkeersongevallen te verbeteren.
 

Bron: Verbond van Verzekeraars 30-07-2015 (klik hier voor het volledige bericht)

Schadetax gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.