Wetsvoorstel over rechten voor slachtoffers in het strafproces naar Tweede Kamer

Slachtoffers van delicten krijgen straks bij hun eerste contact met politie en Openbaar Ministerie direct alle informatie over hun rechten, bijvoorbeeld over de mogelijkheden voor bescherming en juridisch advies. Maar ook wat de mogelijkheden zijn voor een schadevergoeding en hoe de aangifte verloopt. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De nieuwe regeling zet de Europese richtlijn 'minimumnormen voor slachtoffers' om in Nederlands recht. In Nederland heeft het slachtoffer al een stevige rechtspositie, maar die wordt nu verder uitgebreid. De rechten van slachtoffers gelden zowel in zaken in eerste aanleg, als in hoger beroep.

Verder krijgt de omgang met minderjarige slachtoffers meer aandacht in de praktijk van politie, openbaar ministerie en andere organisaties. De behoeften van minderjarige slachtoffers worden onderdeel van de opleidingen van de medewerkers van de organisaties die contact hebben met deze slachtoffers.

Doel van de richtlijn is ervoor te zorgen dat slachtoffers van strafbare feiten straks in alle EU-lidstaten passende informatie, ondersteuning en bescherming krijgen en aan het strafproces kunnen deelnemen. Dan gelden binnen de Europese Unie voor slachtoffers dezelfde minimumrechten. Als een Nederlander in een andere lidstaat slachtoffer wordt van een misdrijf, kan hij in dat land een beroep doen op dezelfde minimumrechten, zoals het recht op een tolk of taalkundige ondersteuning bij de aangifte en kosteloze toegang tot slachtofferhulp.

 

Bron: Rijksoverheid | 26 juni 2015 (klik hier voor het originele bericht)

vrijdag 26 juni 2015

Slachtoffers van delicten krijgen straks bij hun eerste contact met politie en Openbaar Ministerie informatie over hun rechten.

Schadetax gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.